به گزارش گروه رسانه ای ایران – گرا؛ حمزه عشوری ۲۸ آبان ماه در کارگروه ساماندهی تالاب انزلی و مدیریت پسماند استان گیلان، با اشاره به عملکرد اداره کل حفاظت محیط زیست استان در اجرای طرح جامع هفت ساله احیای تالاب، اظهار کرد: با پس روی دو متری دریای خزر و ورود فاضلاب های بهداشتی شهری و روستایی به حوضه تالاب مواجه هستیم. وی با بیان این که میلیون ها تن رسوب از طریق رودخانه ها وارد تالاب انزلی می شود، بر اجرای پروژه های آبخیزداری در حوضه تالاب تاکید کرد و افزود: براساس وظایف سازمان حفاظت محیط زیست، حفاظت از اکوسیستم و حیات وحش تالاب انزلی را در دستور کار داریم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به احداث ۶ پاسگاه محیط بانی با حضور ۲۱ محیط بان در حوزه تالاب انزلی، اضافه کرد: پاسگاه ماهروزه احداث شده و پاسگاه های قلم گوده و سرخانکل را در شهرستان انزلی تجهیز کردیم؛ پاسگاه های سیاه درویشان و اسپند و هندو خاله در شهرستان صومعه سرا نیز تجهیز و تعمیر شدند. همچنین پایگاه اطفای حریق را از محل اعتبارات استانی احداث و با کمک اعتبارات ملی تجهیز کردیم.
عشوری پاسگاه های محیط بانی و اطفای حریق تالاب انزلی را مجهز به دوربین های ۳۶۰ درجه کیفیت عالی دانست و گفت: اگرچه تعداد حریق های امسال با سال گذشته برابر بود، اما شاهد کاهش ۸۰ درصدی وسعت آتش سوزی در حوزه تالاب بودیم که نشان دهنده اطفا در لحظات اولیه است. وی نصب تابلوهای هشدار دهنده و کشف و ضبط سلاح و تورآلات صید را از دیگر اقدامات دانست و متذکر شد: به دنبال کاهش آلودگی زیستگاه هستیم و لذا نمونه برداری های مستمر از پهنه تالاب انزلی را در چهار نقطه و به تعداد ۴۸ نمونه انجام می دهیم و وضعیت آلودگی ها را بررسی می کنیم؛ همچنین ۳۶ ایستگاه در رودخانه های منتهی به تالاب داریم و با انجام ۱۴۴ مورد نمونه گیری به بررسی کیفیت آب در حوزه تالاب می پردازیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به کاهش کیفیت آب در مقایسه با سال ۹۹، تاکید کرد: با کمک پژوهشکده آبزی پروری مقابله با گونه های مهاجم تالاب انزلی را به روش جمع آوری مکانیکی دنبال می کنیم. در جریان سفر اول شهید رییسی به گیلان مقرر شد که ۱۵ میلیارد تومان اعتبار طی سه سال جهت جمع آوری سنبل آبی تخصیص پیدا کند که در سال اول با اعتبار پنج میلیارد تومان و کمک بسیج سازندگی این کار به وسعت ۳۰ هکتار انجام شد، اما سال دوم اعتبار نداشتیم و لذا با کمک محیط بانان و مردم محلی و ذی نفعان و برخی از دستگاه ها ۱۴۴ هکتار را پاکسازی کردیم و امسال نیز پاکسازی ۳۰ هکتاری را انجام دادیم که به صورت مستمر انجام می شود.
وی با اشاره به اجرای طرح آموزش، مشارکت و اطلاع رسانی «سیپا» در پل چوبی آبکنار و سایت پرنده نگری سلکه با حضور دانش آموزان و دانشجویان، اضافه کرد: به دنبال بازسازی کلیه پل های چوبی حوزه تالاب هستیم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست از انجام پنج مطالعه مرتبط با تالاب شامل پروژه های تعیین نیاز آبی تالاب، احداث بند خاکی در بخش شرقی سیاه کیشم، تغییر کاربری اراضی حاشیه تالاب، هیدرودینامیک رسوب و هیدورگرافی پهنه سرخانکل خبر داد و گفت: باید ورود فاضلاب به تالاب انزلی را به صورت منطقه ای مدیریت کنیم که در منطقه سیاه کیشم با دو دریچه تنظیمی آب را نگه خواهیم داشت. در راستای مقابله با آلودگی تالاب نیز، شناسایی منابع آلاینده شامل: رودخانه های حاوی فاضلاب در رشت و شهر صنعتی و شیرابه سراوان و کود آلی و فاضلاب بیمارستانی و واحدهای صنعتی خارج از شهرک صنعتی و مسکن مهر و زندان لاکان را انجام دادیم که منجر به تشکیل پرونده حقوقی برای برخی واحدها شد و از هفت بیمارستان و ۱۱ واحد صنعتی آلاینده شکایت کردیم.
وی ۱۷ بیمارستان شهرستان رشت را دارای تصفیه خانه دانست و بیان کرد: فاضلاب خام این بیمارستان ها به رودخانه ها وارد نمی شود؛ البته پیشرفت تصفیه خانه شهر صنعتی ۲۰ درصد است.
عشوری با تاکید بر لزوم تصفیه فاضلاب شهرستان های رشت و انزلی و فومن و صومعه سرا، یادآور شد: با اجرای آبخیزداری به ویژه احداث تله های رسوب گیر علاوه بر جلوگیری از ورود رسوبات به تالاب، منابع تامین مصالح پروژه های عمرانی استان را ایجاد خواهیم کرد./