به گزارش گروه رسانه ایران – گرا؛ هر ساله با وجود معرفی رقم های جدید برنج با کیفیت و مقاوم در برابر آفات و بیماری های گیاهی از سوی موسسه یاد شده، شالیکاران همچنان بر روی کشت برنج هاشمی بیشترین تمرکز را دارند و این نوع برنج در بین برنج کاران اعتمادی زیادی ایجاد کرده است.
برنج هم اکنون در ۱۷ استان کشور کشت می شود که استان های گیلان و مازندران بیشترین تولیدات را به خود اختصاص داده اند با این تفاوت که برنج گیلان به علت جنس خاک و آب و مسائل بهزراعی از کیفیت بالاتر، عطر و پخت بهتری برخوردار است.
استان گیلان در حال حاضر دارای بیش از ۲۳۰ هزار هکتار شالیزار است که در دو دهه اخیر به علت تغییر کاربری ها به محصول دیگر و یا ساخت و ساز ویلا و آپارتمان هشت هزار هکتار از زمین های تبدیل شده اند.
برنج تازه استان گیلان (نوع هاشمی مرغوب) در بازار شهرستان های رودسر، آستانه و رشت کیلویی ۹۰ تا ۱۱۰ هزار تومان است و در مزرعه یا کارخانه های برنجکوبی کیلویی ۹۰ هزار تومان خرید و فروش می شود. هم اکنون بهترین زمان خرید برنج گیلان در کارخانه های برنجکوبی بدون وجود واسطه و دلال است.
مریم حسینی رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور با اشاره به اینکه ارقام جدید در سال زراعی جدید “از اسفندماه به بعد” در شالیزارهای استان های گیلان و مازندران کشت می شوند، با اشاره به اینکه رقم توکا، با داشتن کیفیت پخت خوب، زودرس، پا کوتاهتر از ارقام محلی است، افزود: این محصول حاصل ترکیب ارقام محلی و با هدف جایگزینی با رقم برنج محلی فعلی برای استان های گیلان و مازندران توصیه شده است.
وی تصریح کرد: رقم هستی، هم حاصل پژوهش مشترک با پژوهشکده انرژی هستهای است که این رقم با کیفیت بومی جز ارقام زودرس است و با هدف پایداری تولید در شرایط تغییرات اقلیمی بهویژه تنش خشکی معرفی شده است.
رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور گفت: مهمترین هدف از معرفی ارقام جدید، ایجاد تنوع در سبد ارقام برنج ایرانی است.
مریم حسینی افزود: هر چه ارقام جدید قابل دسترس کشاورزان متنوعتر باشد، امکان انتخاب رقم مناسب با سلیقه کشاورز و مصرفکننده بیشتر خواهد بود.
وی با بیان اینکه همه تلاش ها برای معرفی ارقام منجربه افزایش تولید پایدار برنج ایرانی است افزود: همه ارقام در موسسه تحقیقات برنج کشور تحت نظارت موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال تولید و در اختیار تولیدکنندگان طبقات مادری و گواهی شده قرار میگیرد./