در گفتگوی اختصاصی بهمن داراب زاده مدیرعامل شرکت سهامی برق منطقه ای استان گیلان با دفتر سرپرستی روزنامه ایران در گیلان درباره این نتیجه و آخرین وضعیت پروژههای شرکت صحبت شد که در زیر میخوانید.
* با توجه به مشکلات اقتصادی در کشور چه راهکارهایی برای تامین مالی پروژه های متعدد صنعت برق در حال انجام است؟
بحث موضوعات اقتصادی در صنعت برق نیز مستنثی نیست و برای اجرای پروژه ها مشکلات خودمان را داریم. ولی با همه شرایط ما در برق منطقه ای حدود ۲۰ پروژه فعال در سراسر استان داریم که بیشتر از منابع داخلی و با روشهای مختلف تامین مالی را انجام میدهیم. به عنوان مثال برای دو پست ۶۳.۲۰ کیلوولت غرب رشت و برج خط چهار مداره غرب رشت – انزلی از «بند ز تبصره ۴ ماده ۵۶ قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت» و ۲۸۵ میلیارد تومان از تسهیلات بانکی توسعه صادرات استفاده کردیم که امیدواریم با همین منابع پروژه را به اتمام برسانیم. همچنین تهاتر مالیاتی با بخشی شرکتها و یا السی های ریالی و سایر روش ها مثل پروژه ای که با فاینانس پیش میبریم از دیگر روشهای تامین مالی ما است. ما طی سه سال به نیابت از برق کشور و توانیر بحث انتشار اوراق سلف اسلامی را داشتیم که سال ۹۹ حدود ۱۵۰۰ میلیارد تومان، سال ۱۴۰۰ هم ۱۳۰۰ میلیارد تومان و امسال هم ۱۳۰۰ میلیارد تومان توانستیم تامین منابع مالی کنیم و مجموعا ۴۱۰۰ میلیارد تومان شرکت برق منطقه ای گیلان به نمایندگی برق کشور توانسته تامین نقدینگی کند و این نقدینگی به شرکتهای مختلف و پروژه هایشان تزریق شده است.
* نقش دستگاه های اجرایی برای تعامل با برق منطقه ای و پیشرفت پروژه ها چگونه بوده و آیا رضایت دارید؟
در دو بخش می توانیم به این موضوع بپردازیم. یک بخش دستگاه حاکمیتی مثل استانداری است که جنبه حمایتی دارند که شاهد این حمایت هستیم. دغدغه دکتر عباسی و معاونین اقتصادی و عمرانی ایشان برای کمک به شرکت زیاد بوده و بارها در پروژه های ما حضور داشتند. بخش دیگر هم سایر دستگاه ها هستند که انتظار ما کمک در پروژه ها نیست، بلکه در مدیریت مصرف باید فرهنگ سازی کنند و در این زمینه به ما کمک خواهد شد. همانطور که مستحضرید برق تا به دست مصرف کننده برسد هزینه بالایی برای آن میشود که انتظار ما این است دستگاه اجرایی به ویژه دستگاه دولتی از استانداری تا بقیه بحث صرفه جویی را رعایت کنند و این بالاترین کمک است و باقی کار را به ما بسپارند.
* نقش و میزان اهمیت منابع انسانی متخصص در صنعت برق از نظر شما چه میزان است؟
قطعا منابع انسانی را نمی توان نادیده گرفت و رسیدن به قله های موردنظر مقام معظم رهبری و سطح خودکفایی که بتوانیم نیازهای خودمان را تامین کنیم توسط همین نیروی انسانی متخصص انجام میشود که خدارو شکر ما در برق منطقه ای از نیروی انسانی رضایت داریم. ما کارشناسانی داریم که در سطوح کشوری صاحب نظر هستند و با مطالعاتی که انجام می دهند مشکلات را حل می کنند. وظیفه ما هم فراهم کردن بستر مناسب برای آنان است تا بتوانند در این زمینه کار خود را انجام دهند.
* صنعت برق با توجه به تخصصی بودن تا چقدر به خودکفایی دست پیدا کرده است؟
ما تقریبا توانستیم تمام نیازهای خودمان را در صنعت برق تامین کنیم. معتقد هستم ظرفیت شرکتهای دانش بنیان می تواند بخش بزرگی از چالشها و مشکلات فنی صنعت برق را مرتفع کند. ما همکارانی داریم که رله حفاظتی می سازند که شاید زمانی حتی بیانش برای ما مشکل بود. زیرا این مساله دور از ذهن ما بود. الان جوانانی هستند که به راحتی این کار را انجام میدهند. مجموع این عوامل باعث شده که به قله های خودکفایی برسیم و حتی بتوانیم دانش خودمان را به کشورهای نیازمند صادر کنیم.
* ما در فصل تابستان و گرما شاهد کاهش خاموشیهای صنعت برق بودیم. چطور این اقدام محقق شد؟
صنعت برق یک صنعت برنامه محور است. در این دو سال برنامه ریزی دقیقی در فصل تابستان داشتیم. البته قبل از آن صنعت برق برنامه ریزی داشت، ولی فشردگی این برنامه ها و حضور شخص اول وزارت نیرو مهندس محرابیان در تمامی جلسات و همچنین معاونین ایشان و برنامه ریزی برای تمام ساعات شبانه روز خیلی کمک کرد. شاید شما فکر می کنید ما تابستان را گذراندیم و موضوع تمام شده، ولی ما از الان جلسات سال آینده را با تشکیل کمیته ها شروع کردیم. شخص وزیر جلسات را پایش می کند. در این مهد کودکها بازخوردها را میپرسم متوجه می شوم که بچه ها واقعا دنبال می کنند و در منزل هم درباره اش صحبت می کنند که به طور مثال دو کولر را روشن نکنید یا اگر کولر روشن می کنید ماشین لباسشویی دیگر در ظهر روشن نشود. ما در زمینه فرهنگ سازی تفاهم نامه هایی با آموزش و پرورش داریم که دانش آموزان و معلمان را با پروژه ها و طرحهای خودمان آشنا کنیم. تمام تلاش ما این است فرهنگ سازی صورت بگیرد تا بتوانیم قدر نعمت برق را بیشتر بدانیم. همچنین تفاهم نامه هابی با صنایع منعقد می شود و همکاری صنایع باعث شده که ما در طول تابستان خاموشی برای مشترکین نداشته باشیم.
* حدود دوسالی است که کانون تبدیل وضعیت ایثارگران به سازمانها و ادارات رسیده ، میخواستم بپرسم که این وضعیت در برق منطقه ای گیلان به کجا رسیده است؟
می خواهم تاکید کنم که بین دستگاه های اجرایی استان ما بیشترین تبدیل وضعیت ایثارگران را داریم و از تعدادی که در مجموعه ما مشغول به کار بودند نود درصد کار انجام شده و مابقی در حال انجام است. آن ده درصد هم به دلیل این است که مدارک را دیر به ما رسانده اند وگرنه تا حالا صد در صد کار انجام شده بود.
* در جشنواره شهید رجایی استان برق منطقه ای مقام اول را به دست آورد. دستیابی به این موفقیت بر اساس چه معیارهایی بوده است.؟
امسال ما برای چهارمین بار این افتخار را به دست آوردیم. بدون شک این موفقیت بدون یک کار تیمی حاصل نمی شد. خدارو شکر این موضوع در سرلوحه کار ما قرار گرفته است. در درجه اول با تیم متخصص و کاربلد و همراه و همدل برای انجام ماموریتها و مسئولیتها توانستیم این موضوع را در برق منطقه ای رقم بزنیم. دومین موضوع هم برنامه ریزی است که مستحضر هستید که اگر نباشد به هدف نمی رسیم. موضوع سوم هم همدلی و انسجام است که باید این تیم در کنار هم باشد. نیروی انسانی متخصص، برنامه ریزی و وحدت و انسجام توانست کمک کند که به لطف خدا و ائمه معصومین ما رتبه اول را کسب کنیم.
* با خبر شدم در هفته وحدت عزیزان مدیریت برق منطقه ای از همکاران اهل تسنن تقدیر کردند که اقدام شایسته و زیبایی بود.
هفته وحدت یک موضوع مهم در کشور ما است . ما هم مذاهب و قومیتهای مختلف داریم . این برنامه سال قبل پیشنهاد شد و ما نشسستی در این زمینه داشتیم. برادران اهل تسنن ما برایشان جالب بود و بازتاب بسیار خوبی داشت. امسال نسبت به سال قبل برنامه مفصلتری برگزار کردیم و از گروه موسیقی محلی هم دعوت کردیم و توانستیم پای حرفشان بنشینیم و از آن ها تقدیر کردیم. یک فضای صمیمی ایجاد شد که این وحدت شکل گرفت.
* نقش شرکت سهامی برق منطقه ای گیلان در تولید برق به روشهای سبز و تجدیدپذیر مثل نیروگاههای بادی و خورشیدی چقدر است؟
البته برق منطقه گیلان راسا یک نقش تسهیل گر دارد و در این رابطه نمی تواند سرمایه گذاری کند. در این زمینه اقدامات بسیار خوبی انجام دادیم. سرمایه گذاران خوبی به استان آمدند. به خصوص در بخش جنوبی استان یک ظرفیت بالایی برای سرمایه گذاری در بخش بادی، آبی و خورشیدی وجود دارد.
تعداد روزهای آفتابی که ما در استان داریم شرایط خوب و ویژه ای را ایجاد می کند. ما دو سایت ده مگاواتی نیروگاه خورشیدی داریم که مناقصه آن توسط معاونت انرژی نو وزارت نیرو (ساتبا) برگزار شد و پیمانکار برنده هم شرکت «صاایران» است. البته یک سری مشکلات اداری دارند، ولی در حال رفع آن هستند و ان شاء الله اولین نیروگاه ده مگاواتی خورشیدی برای اولین بار در استان گیلان احداث و راه اندازی شود. ما اخیرا با مذاکره ای که با «ساتبا» داشتیم دو سایت دیگر هم در لوشان معرفی کردیم که زمینش را از منابع طبیعی گرفتیم و فکر کنم در مناقصه بعدی پیمانکارش برای سرمایه گذاری در انرژی خورشیدی مشخص شود. در زمینه انرژی بادی هم ظرفیت بالایی است که از همه آن استفاده نشده است و آن بخش حاکمیتی مثل استانداری می تواند خیلی موثر باشد. البته بودجه ای در این زمینه است و کلیه دستگاه های اجرایی هم موظفند که بیست درصد از مصرف انرژی خود را از انرژی نو بگیرند.
ما خودمان هم در برق منطقه ای برای اینکه به عنوان الگو چیزی برای ارائه داشته باشیم یک نیروگاه صد کیلوواتی را در خود سایت برق منطقه روی سقف سالن ورزشی احداث کردیم که حتی بگوییم در رشت نیز می توان چنین کاری را انجام داد. ما توانستیم در فصل تابستان بخش قابل توجهی از مصرفمان را از این انرژی دریافت کنیم.
* به عنوان سوال پایانی برای بهینه سازی مصرف و فرهنگ سازی مدیریت مصرف در بین جامعه و مردم ؛ چه اقداماتی توسط برق منطقه ای صورت گرفته است؟
بهینه مصرف کردن می توانند مردم کمک کنند. همیشه گفته ایم که بهینه جویی به معنای درست مصرف کردن است. اگر این اتفاق بیفتد کمک به شبکه برق سراسری خواهد شد و ما در آینده مشکلی نخواهم داشت.
فرهنگ سازی در این زمینه از دوران کودکی شکل میگیرد. یکی از تاثیرگذارترین کارها آموزش در دوران پایه است. خداروشکر همکارانمان در برخی مهدکودکها شروع کردند. ما بازخورد خوبی از اولیای دانش اموزان گرفتیم. همکاران همچنین برای معلمان پایه ابتدایی نیز رفتند و استقبال خیلی خوبی هم شد و معملمان تقاضای بازدید از پروژه های ما را داشتند.